Translate now !

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Το βιβλιοπωλείο... μέρος μαγικό!

Στα χρόνια που ήμουν εγώ στο δημοτικό, δεν παίρναμε πτυχίο φιλολογίας από την πρώτη τάξη! (Μεγάλο θέμα για άλλη ανάρτηση, το πώς πιέζουν σήμερα τα παιδιά να χωρέσουν τόσα πολλά σε τόσο μικρή ηλικία...) Οπότε, φαντάζομαι, μια και δεν θυμάμαι, πως ήμουν σε θέση να διαβάζω ολόκληρο παιδικό μυθιστόρημα (των Άλκη Ζέη, Ζωρζ Σαρρή, Πηνελόπη Δέλτα, κλπ), κι όχι απλά παραμύθι, κατά την τετάρτη τάξη. Φαντάζομαι...
Από τότε, δεν σταμάτησα το διάβασμα! Καλά, ίσως μόνο για να πλέξω... 
Με αφορμή, λοιπόν, μια-δυο αναρτήσεις σε blogs που παρακολουθώ, με την δική σου, Μάνα, πιο πρόσφατη, θυμήθηκα ... αγαπημένες παιδικές εικόνες!
Με το που έκλειναν τα σχολεία, φεύγαμε για την Αίγινα, για να ξαναγυρίσουμε την παραμονή του αγιασμού ή και μετά απ' αυτή, αν ας πούμε έπεφτε Παρασκευή! Με το που φτάναμε στο νησί φορούσα την μανία του βιβλιοφάγου! Τον υπόλοιπο καιρό, όχι πως δεν ήθελα, μα δεν προλάβαινα... τουλάχιστον όχι όσο ήθελα.
Συχνά, η μαμά μου μου τόνιζε ... τάχα με άσχετο ύφος, πως τα βιβλία καλό είναι να τα διαβάζουμε πιο αργά, για να καταλαβαίνουμε καλά τί λένε και να το θυμόμαστε και αργότερα, αφού κλείσουμε το βιβλίο. Μετά από χρόνια, έπιασα τον εαυτό μου να λέει το ίδιο στις κόρες μου! Ευτυχώς!
Με την ταχύτητα που τελείωνα τα βιβλία, φοβόταν πως έτρεχα στις σελίδες τους και δεν τους έδινα την πρέπουσα προσοχή, μόνο και μόνο για να τελειώνω... Δεν ήταν έτσι. Απλά διάβαζα αρκετές ώρες και είχα την ικανότητα να απορροφώ γρήγορα τα νοήματα και τις εικόνες που περνούσαν από μπροστά μου.
Αγαπούσα αυτές τις εικόνες! Ακόμη τις αγαπώ! Θλιβόμουν τότε, το ίδιο και τώρα, κάθε φορά που τελείωνα ένα βιβλίο. Ήταν σαν να αποχαιρετώ ένα φίλο! Το μόνο που με παρηγορούσε, ήταν η επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο της κας Αγγελικής.
Η κα Αγγελική ήταν μια χαμογελαστή, νέα γυναίκα, που σε μένα φάνταζε παντογνώστης! Τώρα καταλαβαίνω πως απλά λάτρευε τη δουλειά της και ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση! Είχε μια κουβέντα να σου πει για ΟΛΑ τα βιβλία που ήταν απλωμένα στο βιβλιοπωλείο της. Απολάμβανα να την ακούω να κουβεντιάζει με τη μαμά μου, όσο εγώ περιδιάβαινα ανάμεσα στους πάγκους με τους τόσους τίτλους, αλλά και στους άλλους, με τις πρωτότυπες, χρωματιστές γομίτσες και τα μολύβια. Μιλούσαν, όχι μόνο για το παιδικό βιβλίο που τελικά θα αγοράζαμε για μένα, αλλά και για άλλα, για μεγάλους, που ενδιέφεραν τη μαμά μου. Χαιρόμουν, γιατί όσο πιο μεγάλη η κουβέντα τους, τόσο πιο πολλή η ώρα της ονειροπόλησης για μένα!
Το μέρος φάνταζε μαγικό! Ήταν η αύρα του; Το φως του ήλιου που έμπαινε, ανεμπόδιστο, από τις μεγάλες ψηλές τζαμαρίες που κάλυπταν τους δύο τοίχους του; Η αγάπη μου για το μέρος αυτό, ή απλά και μόνο τα δικά μου παιδικά μάτια; Δεν θα το μάθω ποτέ! Μα δεν έχει σημασία. Εδώ και πολλά χρόνια, το μαγαζί αυτό έχει κλείσει, όμως μένει ανοιχτό σε μια πολύ ιδιαίτερη θέση της καρδιάς μου.



Αργότερα ήρθε και μια δεύτερη εικόνα βιβλιοπωλείου να κάνει παρέα στην πρώτη...
Ήταν αυτή του μικρού βιβλιοπωλείου που λεγόταν "The Shop around the corner" στην ταινία "You've got mail". Ενίσχυσε την αγάπη μου και έβλεπα τον εαυτό μου μέσα σε δικό μου βιβλιοπωλείο, να αλλάζω τα λουλούδια στο βάζο δίπλα στο ταμείο, όπως η Meg Ryan.
Βιβλιοπωλείο δεν άνοιξα, μα κάθε φορά που μπαίνω μέσα σε κάποιο, ιδίως όταν ο χώρος αποπνέει την ξεχωριστή λαχτάρα του ιδιοκτήτη του, χαίρομαι διπλά! Μια για μένα, που βρίσκομαι σε τέτοιον χώρο ξανά και μια για τον βιβλιοπώλη, που έχει τόσο μεράκι για τη δουλειά του και που είναι τόσο τυχερός να κάνει αυτό που αγαπά!

17 σχόλια:

Μαίρη (Ginger) είπε...

Συμφωνώ τόσο μαζί σου γιά την ατμόσφαιρα του βιβλιοπωλείου "The shop around the corner" που έχει και τ'αγαπημένα μου χρώματα, αυτά γύρω απ'την τερακότα. Εδώ στην Ουγγαρία αισθάνομαι τόσο άσχημα όταν μπαίνω σε βιβλιοπωλείο γιατί ούτε μπορώ να τ'αποφύγω (αφού ο άντρας μου είναι βιβλιοφάγος) αλλά αισθάνομαι και τόσο άσχημα γιατί δεν μπορώ να ψαχουλέψω τα βιβλία αφού δεν καταλαβαίνω την γλώσσα (που δυστυχώς δεν μου αρέσει καθόλου). Οταν έρχομαι στην Ελλάδα συνήθως στην Πάρο μένω με τις ώρες στο βιβλιοπωλείο της Νάουσας ψαχουλεύοντας με τις ώρες και συνήθως επιστρέφω με όχι λιγότερα από 12-13 βιβλία. Καλή σου μέρα

next_day είπε...

Κάτι τέτοια διαβάζω και μου κάνουν πιο ξεκάθαρο τον λόγο για τον οποίον λατρεύω τα βιβλία!
Μόνο που πιά δεν βρίσκεις εύκολα τέτοια βιβλιοπωλεία. Μόνο τα τεράστια, τα πολυόροφα, που τα παιδιά που δουλεύουν μέσα δεν δείχνουν την ίδια αγάπη... Η ακόμα και να νοιάζονται (το λέω απο προσωπική εμπειρία-ο φίλος μου δουλεύει σε κεντρικό βιβλιοπωλείο!) δεν τους αφήνουν οι διοικήσεις να το δείξουν!!!!!
Ψάχνω να βρώ ένα καλό βιβλιοπωλείο στην γειτονιά μου, αλλά ακόμα τίποτα!!!!
Να μένεις πάντα έτσι και να συνεχίζεις να διοχετεύεις την αγάπη σου για τα βιβλία στις κόρες σου!
Την καλημέρα μου!

Μάνα είπε...

παλιά ήθελα να ανοίξω βιβλιοπωλείο. το φανταζόμουνα ένα όμορφο χώρο γεμάτο βιβλία και κόσμο που τα αγαπά. στην πορεία ανακάλυψα ότι αυτό που γούσταρα είναι το διάβασμα και όχι να πουλώ βιβλία :))

Νότια των συνόρων, δυτικά του ήλιου. του Χαρούκι Μουρακάμι, το τελευταίο που διάβασα και σου το συνιστώ.

ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ είπε...

Πόσα πράγματα που γυρόφερναν μέσα μου,
έβγαλες να ήξερες με αυτό σου το ποστ!!
Πόσα συναισθήματα ,πόσες μυρωδιές και πόσες εικόνες....
Να είσαι καλά ,την αγάπη μας

Christiana ✾ Χριστιάνα είπε...

@ Ginger,
Τη νιώθω τη λαχτάρα σου! Ίσως αν αναζητούσες βιβλία γραμμένα στα αγγλικά (ή όποια άλλη γλώσσα γνωρίζεις) να μετριαζόταν η έλειψη;;;
Πάντως όποτε έρχεσαι Ελλάδα, ξεδίνεις πραγματικά, ε;
Τα φιλιά μου!

@ next day,
Συμφωνώ, έχει γίνει λίγο "super market" η κατάσταση...
Ευτυχώς όμως, έρχονται οι εξαιρέσεις, όχι για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα, μα για να μας κάνουν να νιώθουμε καλά και να χαμογελούμε!
Εύχομαι να βρεις αυτό που ζητάς!
Να 'σαι καλά!

@ Μάνα,
Εγώ μάλλον ήθελα να διαβάζω βιβλία μέσα στο βιβλιοπωλείο μου που τα πουλά κιόλας ;-)
Τελικά, είμαι ευχαριστημένη αρκεί να διαβάζω...
Ευχαριστώ για την πρόταση, το έψαξα ήδη ... ελπίζω μόνο να 'ναι καλή η μετάφραση, γιατί έχω ένα "θέμα" με αυτό...

@ Καπετάνιε,
Πλούσιοι όσοι βρίσκονται με τόσα συναισθήματα, τόσες μυρωδιές κι εικόνες... !!!
Σ' ευχαριστώ τόσο πολύ!
Και τη δική μου αγάπη σας στέλνω.

Margo είπε...

Την ίδια αίσθηση έχω και εγώ όταν μπαίνω σε βιβλιοπωλείο αλλά και σε βιβλιοθήκες. Μία αίσθηση πως μέσα εκεί κρύβονται αμέτρητοι κόσμοι μαγικοί. Παρόλα αυτά δεν διάβαζα μικρή ούτε και οι γονείς μου όμως. Σήμερα όμως τα βιβλία μου είναι τα πιο σημαντικά υλικά αγαθά του σπιτιού μετά από τα μουσικά μου όργανα.
Και φυσικά το μόνο μαγαζί που θα μπορούσε να με κρατήσει είναι ένα βιβλιοπωλείο:)

Φιλιά Χριστιάνα μου

Unknown είπε...

Χριστιάνα μου,
το όνειρό μου ήταν ακριβώς αυτό. Ένα βιβλιοπωλείο. Πλέον ξέρω πως θα μείνει όνειρο αλλά ξέρω πως ονειρεύτηκα κι όλας. Μπορεί να μην καταλαβαίνεις πώς το γράφω αυτό αλλά ....

Υπέροχη η ανάρτησή σου.
Σε φιλώ κοπέλα μου

Μarion, είπε...

Συμφωνώ σε όλα όσα λες Χριστιάνα μου. Ο χώρος ενός βιβλιοπωλείου πρέπει να είναι ιδιαίτερος.
Τι φοβερό βιβλιοπωλείο το ''The Shop around the corner''. Οταν είχα δει την ταινία είπα πως αμα ποτε αποκτησω πολλά (!!) λεφτα θα κάνω ένα τέτοιο βιβλιοπωλείο.
Μου άρεσε πολύ.
Θα ήθελα να υπάρχει ένα τέτοιο μαγαζάκι να πηγαίνω με τα παιδιά μου.

Happy Kathy είπε...

Αχ είναι σαν να γράψατε όλα όσα νιώθω και αισθάνομαι και εγώ για τα βιβλία...τα αγαπάω όλαααααα.....μπορώ να διαβάσω οποιοδήποτε είδος κάθε ώρα της ημέρας....τον τελευταίο χρόνο όμως έχω καταφέρει να διαβάσω ελάχιστα γιατί κάθε φορά που το κάνω νιώθω τύψεις που εκείνη τη στιγμή δεν διαβάζω για το πανεπιστήμιο μου... :-(((( lygm lygm...οπότε καταλαβαίνεται πόσο άσχημα νιώθω που θέλω τοοοόσο πολύ αλλά δεν μπορωωωώ να διαβασω....

Μοντέρνα Σταχτοπούτα είπε...

Το διάβασμα ενός βιβλίου είναι σαν μια ερωτική σχέση.. Το μυαλό, η αφή και η μυρωδιά σε κάνουν να αγαπήσεις ή όχι ένα βιβλίο! Μια ιεροτελεστία ολόκληρη!
Δεν καταλαβαίνω πως μπορούν κάποιοι να διαβάζουν e-books και να το χαίρονται!
Χάλασε ο κόσμος!! :))
Μια εταιρία κυκλοφόρησε και αρωματικά χώρου Smell of Books για να έχουμε την μυρωδιά του χαρτιού λέει, όταν διαβάζουμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο..
Σόδομα και γόμορα!!!!! :))
Καλό βράδυ Χριστιάνα μου!
Φιλιά πολλά!!

Christiana ✾ Χριστιάνα είπε...

@ Margo,
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, έτσι δε λένε; Αν δε σου γνωρίσει το διάβασμα κάποιος όταν είσαι μικρός, θα πρέπει να το ανακαλύψεις μόνος σου! Τυχερή ήσουν!
Πολύτιμοι κόσμοι τα βιβλία, όπως το λες!
Καλό σου βράδυ!

Christiana ✾ Χριστιάνα είπε...

@ meggie,
Φυσικά και καταλαβαίνω ακριβώς αυτό που λες!!! Και συμφωνώ μαζί σου...
Να 'σαι καλά!

Christiana ✾ Χριστιάνα είπε...

@ Marion,
Και 'γω θα το 'θελα πολύ! Και ξέρω πολύ κόσμο που έχει ερωτευτεί αυτό το μαγαζί και την ταινία, επίσης. Παραμυθένιος τόπος, ιδανικός!
Καλό σου βράδυ!

@ Happy Kathy,
Παρόλα αυτά, δικαιούσαι λίγη ώρα ξεκούρασης και απόλαυσης! Εκτός κι αν την αφιερώνεις στις απίθανες δημιουργίες σου!!!

@ Μοντέρνα Σταχτοπούτα,
Δίκιο έχεις, το βιβλίο δεν είναι μόνο το κείμενό του...
Ωστόσο, όταν είχαν πρωτοκυκλοφορήσει τα e-books, φλέρταρα λίγο με την ιδέα... Ο δε άντρας μου, ήταν πολύ φανατικός, το έβλεπε ως τη μοναδική λύση να μην κατακυριεύσει η βιβλιοθήκη όλο το σπίτι!!!
Δεν το πήρα τελικά, θα ήθελα όμως να το δοκιμάσω, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως η αίσθηση δεν θα 'ναι η ίδια... ο εραστής θα είναι ρομπότ ;-) Όσο ... after shave κι αν του ρίξεις!!!
Καλό σου βράδυ!

apinkdreamer είπε...

χριστιανα μου ανεκαθεν απο τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου ο καλυτερος μου φιλος ηταν , ειναι και θα ειναι το βιβλιο!
λατρευω και τα βιβλιοπωλεια! οταν θελω να ηρεμησω, να ξεχαστω ή να ταξιδεψω πηγαινω σε ενα βιβλιοπωλειο και...χανομαι!

ΠΟΔΗΛΑΤΡΗΣ είπε...

είχα τη χαρά να εργαστω σε βιβλιοπωλείο για πολλά χρόνια.. κάθε μερα πήγαινα στη δουλειά με την ίδια χαρά που πάνε τα παιδιά στο λούνα πάρκ! Εχει κάτι μαγικό αυτη η δουλεια.. είναι και οι μυρωδιές του χαρτιού, του δερματος, της μελάνης...
Πολύ όμορφη αναρτηση, να εισαι καλά!

Unknown είπε...

Βιβλία.......στα παιδικά χεράκια με γυαλισμένα τα μεγάλα παιδικά μάτια, και αχόρταγο το πνεύμα να γευτεί τις ουσίες του βιβλίου...... κεφάλι χωμένο στις σελίδες .... τα μάτια κλείνουν ...... και καθώς οι σελίδες περνουν γρήγορα η μια μετά την άλλη μια μυτούλα ρουφά αχόρταγα κάθε οσμή που βγαίνει απο την καινουργίλα τους!!!
Ετσι θυμάμαι τα βιβλία και πάντα κάνω την ίδια χαρακτηριστική κίνηση όταν αγοράζω ένα......το μυρίζω!!!!

Φιλια

Christiana ✾ Χριστιάνα είπε...

@ a pink dreamer,
Αγαπημένος προορισμός, έχεις δίκιο, για απόλαυση του νου και της καρδιάς ταυτόχρονα... λίγα μέρη το πετυχαίνουν αυτό!

@ Ποδηλάτρη,
Είσαι πολύ τυχερή, πραγματικά!
Σε ζηλεύω, με την πολύ καλή έννοια ;-)

@ Μαρία Ζ.,
Μα ναι, ένα βιβλίο αγγίζει πολλές αισθήσεις μας, και το νου και την καρδιά μας, επίσης!!!
Τα φιλιά μου, επίσης!