Translate now !

Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010

Πώς πλέκουμε στρογγυλά κασκόλ-γιακάδες ;

Σε συνέχεια του Πώς πλέκουμε με στρογγυλές βελόνες  (το οποίο, σε περίπτωση που σας φαίνεται πολύπλοκο, σας προτρέπω να δοκιμάσετε μια και είναι πολύ πιο εύκολο στην πράξη), σήμερα θα δούμε πώς πλέκουμε στρογγυλά κασκόλ-γιακάδες (αγγλιστί cowl, loop scarf, round scarf, snood, κλπ). 
Οι οδηγίες αφορούν στα συγκεκριμένα σχέδια που βλέπετε εδώ, εδώ και εδώ, ή στις αντίστοιχες φωτογραφίες πιο κάτω.
Εάν θέλετε το κασκόλ σας να είναι πιο φαρδύ, προφανώς θα πρέπει να ξεκινήσετε με περισσότερους πόντους. (Προσέξτε πόσους, ώστε να σας βγει ομοιόμορφο το σχέδιο της πλέξης, δηλ. η κάθε σειρά να τελειώνει σε έναν ή δύο πόντους ανάποδη, ανάλογα με το μοτίβο, ώστε η νέα να αρχίζει με έναν ή δύο πόντους καλή, αντίστοιχα. Πόντοι πολλαπλάσιοι του 4 είναι οι κατάλληλοι για το μοτίβο που περιγράφουμε παρακάτω).
Οι τελικές διαστάσεις που αναφέρονται σε κάθε πλεκτό, μπορεί να σας ξενίσουν και να σας φανεί στενό. Η πλέξη του (λάστιχο), το νήμα, σε συνδυασμό με τις βελόνες, το σχετικά χαλαρό ξεκίνημα - εισαγωγή πόντων, όσο και το σχετικά χαλαρό κλείσιμο, συντελούν σε ένα αφράτο πλεκτό που μπαίνει και βγαίνει πολύ άνετα, δεν είναι πολύ φαρδύ, δεν χάνει τη φόρμα του και έχει την εικόνα που βλέπετε και στις αντίστοιχες φωτογραφίες.

Χρειάστηκε περίπου 1 και 1/2 κουβάρι νήμα "ΜΠΟΥΚΛΕ" των 50γρ. και 90μ. περίπου, και στρογγυλές βελόνες Νο 8.
Πλέξη λάστιχο : Πλέκουμε έναν πόντο καλή-έναν πόντο ανάποδη ή δύο πόντους καλή-δύο πόντους ανάποδη ή έναν πόντο καλή- δύο πόντους ανάποδη ή όποιον άλλο συνδυασμό σκεφτούμε. Στις επόμενες σειρές πλέκουμε τους πόντους όπως τους βρίσκουμε, δηλαδή τους καλούς πόντους πλέκουμε καλή, και τους ανάποδους πόντους πλέκουμε ανάποδη.
Εγώ χρησιμοποίησα το συνδυασμό δύο πόντοι καλή-δύο ανάποδη.
Βάζουμε στο αριστερό άκρο της βελόνας 52 πόντους. Φροντίζουμε να είναι σχετικά χαλαροί στη βελόνα μας, χωρίς όμως η ούγια που δημιουργείται να είναι ... άτσαλη (δηλαδή άλλος πόντος πιο σφιχτός, άλλος πιο χαλαρός), κατά το δυνατόν τουλάχιστον!
Περνάμε στη δεξιά βελόνα τη θηλιά-σημάδι.
Ενώνουμε τις δύο άκρες με προσοχή, όπως περιγράφω αναλυτικά εδώ, πλέκοντας τον πρώτο πόντο (που θα ενώσει τις δύο άκρες) καλή.
Συνεχίζουμε με άλλο ένα πόντο καλή (συνολικά δύο καλή). Μετά πλέκουμε δύο πόντους ανάποδη. Μετά δύο πόντους καλή και συνεχίζουμε έτσι όλη τη σειρά-βελόνα, πλέκοντας εναλλάξ δύο πόντους καλή-δύο πόντους ανάποδη, μέχρι να ξανασυναντήσουμε το σημάδι.
Περνάμε το σημάδι από την αριστερή στη δεξιά βελόνα (χωρίς να το πλέξουμε, βέβαια, ε;;!).
Πλέκουμε έτσι 52 σειρές-βελόνες. 
Συνηθίζω να σημειώνω σε ένα τετράδιο τον αριθμό της σειράς-βελόνας κάθε φορά που φτάνω στο σημάδι. Προσωπικά σημειώνω κι άλλες λεπτομέρειες, γι’ αυτό και είμαι σε θέση τώρα να τα γράφω όλα αυτά... Μπορείτε να κάνετε το ίδιο αν θέλετε να επαναλάβετε το ίδιο σχέδιο στο μέλλον, ή να ξέρετε τί θα τροποποιήσετε για να φτιάξετε κάτι παρόμοιο.
Κλείνουμε τους πόντους πλέκοντάς τους όλους καλή, φροντίζοντας τώρα, ακόμη περισσότερο να είναι χαλαρό το πλέξιμό μας, ώστε να μην σφίξει πολύ η άκρη του πλεκτού, με κίνδυνο να μη χωρά στο κεφάλι μας ... Αυτό, αντιλαμβάνεστε, θα είναι πρόβλημα!
Οι τελικές διαστάσεις του πλεκτού είναι : άνοιγμα χ πλευρά : 21 χ 24 εκ. περίπου.

Χρειάστηκαν 2 περίπου κουβάρια νήμα "ΑΛΦΑ" των 50γρ. και 100μ. περίπου, και στρογγυλές βελόνες Νο 8.
Ακολουθούμε ακριβώς τις ίδιες οδηγίες που δίνονται πιο πάνω, για το τυρκουάζ κασκόλ.
Αυτή τη φορά, όμως, πλέκουμε 42 σειρές-βελόνες και κλείνουμε χαλαρά, όπως περιγράφεται πιο πάνω. 
Οι τελικές διαστάσεις του πλεκτού είναι : άνοιγμα χ πλευρά : 16 χ 31 εκ. περίπου.

Χρειάστηκαν 1 και λίγο, κουβάρια νήμα "ΖΑ-ΖΑ" των 100γρ. και 150μ. περίπου και στρογγυλές βελόνες Νο 8.
Ακολουθούμε ακριβώς τις ίδιες οδηγίες που δίνονται πιο πάνω, για το τυρκουάζ κασκόλ, πλέκουμε 52 σειρές-βελόνες και κλείνουμε χαλαρά, όπως περιγράφεται πιο πάνω. 
Οι τελικές διαστάσεις του πλεκτού είναι : άνοιγμα χ πλευρά : 19 χ 37 εκ. περίπου.

Παρατηρούμε ότι, παρόλο που όλα τα πλεκτά έχουν 52 πόντους, οι τελικές τους διαστάσεις στο άνοιγμα διαφέρουν, μια και τα νήματα είναι διαφορετικά! Η ελαστικότητά τους όμως είναι τέτοια που όταν φοριούνται, το αποτέλεσμα είναι περίπου το ίδιο. Μαγικό;;;!!!

Σε περίπτωση που θέλετε να πλέξετε ανδρικό κασκόλ, διαλέξτε ένα νήμα πιο απλό ... τα πολύ φανταιζί, μπουκλέ και παρδαλά, φαντάζομαι δεν ενδείκνυνται, για ευνόητους λόγους... 
Σας προτείνω πλέξη λάστιχο με 56 πόντους (εδώ θέλουμε πολλαπλάσια του 2), έναν πόντο καλή-έναν πόντο ανάποδη για περίπου 54 σειρές-βελόνες.

Αυτό ήταν όλο! Όχι πολύ δύσκολο, ε; Τα συγκεκριμένα πλεκτά τελειώνουν γρήγορα κι έτσι έχετε άμεσο αποτέλεσμα! Εκτός από προσωπική σας χρήση, είναι και μια πολύ όμορφη ιδέα για δώρο! 
Οι ερωτήσεις και οι απορίες σας είναι και πάλι ευπρόσδεκτες. 
Σας εύχομαι καλή επιτυχία!
 

11 σχόλια:

Mana είπε...

το έχω απορία, Καλή βδομάδα πρώτα όμως. γιατί λέμε δύο πόντοι καλή και όχι δύο πόντοι καλοί;

Χριστιάνα είπε...

@ Mana,
Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!
Μάλλον εννοούμε "δύο πόντοι πλεγμένοι με καλή πλέξη και με ανάποδη πλέξη" ... υποθέτω! Άλλωστε, πώς σ’ ένα πλεκτό να βάλεις καλούς και κακούς μαζί, γίνεται; Δε γίνεται! ;-)

Mana είπε...

γίνεται. βάλε με να μπλέξω να δεις πόσο κακοί είναι οι πόντοι.

Χριστιάνα είπε...

@ Mana,
Δεν θα το θέλουν οι ίδιοι, τα γονίδιά τους θα φταίνε!!! χα,χα ;-)

kitchen stories είπε...

Μελέτησα-διάβασα το κείμενό σου και ένιωσα σαν να διάβαζα ένα σουρεαλιστικό κείμενο ή να έβλεπα ένα σουρεαλιστικό πίνακα, όμως, δεν μπορώ να μη σου πω ένα γεια, έστω ρεαλιστικό! :)
Μη με παρεξηγείς ε;

xxx

Χριστιάνα είπε...

@ Kitchen Stories,
Ελπίζω να μην σημαίνει αυτό ότι ήταν τόσο μπερδεμένο που έμοιαζε "κινέζικο"....
Καμιά παρεξήγηση, ίσα-ίσα!
Καλή σου εβδομάδα!

kitchenStories είπε...

- Ζητάω συγνώμη για την αστοχία με τα...σουρεαλιστικά.:(
Αυτά που κάνεις και μας δείχνεις μου αρέσουν, τα θαυμάζω και ζηλεύω που έχεις τέτοιες ικανότητες και ταλέντα σε τέλειο βαθμό!
(Ασχέτως αν εγώ είμαι πολύ πίσω σε όλα αυτά)

- Αμέλησα να εκφράσω το θαυμασμό μου για το ζωντανό μοντέλο της φωτογράφισης! Να το χαίρεσαι, να το καμαρώνεις και να παίρνεις χαρές και χαμόγελα από τις επιτυχίες της!

Καλό βράδυ Χριστιάνα και ευελπιστώ στην ευγένειά σου...

Χριστιάνα είπε...

@ kitchenStories,
Φτου μου, που κατάφερα και σου δημιούργησα και ενοχές.... Δεν χωρούν εδώ τέτοια πράγματα!!!
Κι αν είσαι πίσω στο πλέξιμο, σε άλλα είσαι πολύ μπροστά ;-)
Ο καθένας στον τομέα του, έτσι;
Τα μοντέλα-κόρες μου είναι δύο! Σ’ ευχαριστώ πολύ, να ’σαι καλά, καλή μέρα να έχεις!!!

Μοντέρνα Σταχτοπούτα είπε...

Χριστιάνα μου πέρασα να σου πω μια Καλημέρα!
Ελπίζω να έχεις μια δημιουργική εβδομάδα! Κουραμπιέδες και μελομακάρονα θα μας φτιάξεις;; :))Φιλιά

lourdi είπε...

Περασα να πω ευχαριστω!!και θαυμασα πλεχτω!!τελειο !!και το ομορφο μοντελο!!να τη χαιρεσαι!!!
Τα φιλια μου!

Χριστιάνα είπε...

@ Μοντέρνα Σταχτοπούτα,
Καλή σου μέρα! Γλυκά θα φτιάξω, όχι εδώ όμως! Αφήνω το χώρο ελεύθερο για τους ειδικούς της κουζίνας ;-)

@ lourdi,
Να ’σαι καλά! Σ’ ευχαριστώ κι εγώ! Τα χαίρομαι τα μοντέλα μου, τώρα με το κρύο που (λένε πως) έρχεται θα τις χαρώ να φοράνε και τα πλεκτά τους!