Translate now !

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Πώς πλέκουμε με στρογγυλές βελόνες !

Μια και αρκετές φίλες (κυρίως φίλες) επικοινώνησαν μαζί μου, ζητώντας οδηγίες για το πώς θα πλέξουν τα στρογγυλά κασκόλ (αλλιώς snood, cowl, loop scarf, round scarf... κλπ) που έχουν δει εδώ, αποφάσισα να αφιερώσω μια σειρά αναρτήσεων (δύο αρχικά), ζητώντας ταυτόχρονα συγνώμη απ’ όσους αναγνώστες δεν ενδιαφέρονται... ιδιαίτερα! Με σας θα τα ξαναπούμε σύντομα!
Με τους υπόλοιπους λοιπόν... Ας τα πάρουμε από την αρχή, εξηγώντας εδώ "Πώς πλέκουμε με στρογγυλές βελόνες". Στην επόμενη σχετική ανάρτηση θα δούμε τις οδηγίες για το πώς θα πλέξουμε τα συγκεκριμένα στρογγυλά κασκόλ που ξέρουμε από πιο πάνω...
Για να έχετε φτάσει ως εδώ, σημαίνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που πιάνετε βελόνες πλεξίματος στα χέρια σας και πως τα βασικά τα κατέχετε. Αν πάλι όχι, θα πρέπει πρώτα να απευθυνθείτε στον Γκούγκλη για τις πρώτες βοήθειες, εκτός αν σας βρίσκεται πρόχειρη κάποια γιαγιά, μαμά, θεία, θείος (... λέμε τώρα) ή και προκομμένη φιλενάδα, σαν εμένα, που θα είναι και πρόθυμη να σας δείξει τα πρώτα βήματα how to knit!
Αν ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που πιάνετε στρογγυλές βελόνες στα χέρια σας, καθίστε αναπαυτικά για να ξεκινήσουμε. Και λέγοντας στρογγυλές, μην ψάχνετε να βρείτε αν υπάρχουν και ... τρίγωνες ή τετράγωνες βελόνες... Εννοώ αυτές 
 
Η φωτογραφία δανεική από εδώ
οι οποίες ενώνονται στη μέση με πλαστικό "καλώδιο" και είναι για να πλέκουμε οτιδήποτε σε κύκλο, χωρίς ραφή, π.χ. σκούφο, κάλτσα, κάπα, κλπ.
Μπορείτε επίσης να πλέξετε με τις λεγόμενες καλτσοβελόνες (μικρές βελόνες 3 ή 4 με μύτη και στις δύο πλευρές τους), όμως δεν τις έχω δοκιμάσει ποτέ κι έτσι δεν μπορώ να σας δώσω οδηγίες...
Τέλος, αν το πλέξιμο με στρογγυλές βελόνες σας φαίνεται βουνό, πλέξτε με ίσιες και απλά ενώστε τις δύο πλευρές με ραφή!
Κατ’ αρχήν σκεφτείτε πριν επιλέξετε το νήμα! Λόγω της χρήσης του, το πλεκτό θα έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας και μάλιστα σε ευαίσθητο σημείο ... το λαιμό, οπότε δεν θα θέλετε ούτε να σας τσιμπάει, ούτε να σας προκαλεί φαγούρα!!! Δοκιμάστε πάνω σας το κουβάρι με το μαλλί πριν το αγοράσετε (εεε, μην το παρακάνετε!!!), ή πριν ξεκινήσετε το πλέξιμο! Επίσης, πιο χοντρά νήματα που θα τα πλέξετε με βελόνες Νο 8 ή και 10, θα σας δώσουν πιο αφράτο πλεκτό και πιο γρήγορο αποτέλεσμα...!!!
Πολύ βοηθητικό για το πλέξιμο με στρογγυλές βελόνες είναι και το video που βρήκα εδώ :
Είπαμε... ο Γκούγκλης είναι μαγικός, όλα τα βρίσκει!
Με ένα νήμα διαφορετικό από αυτό που θα πλέξουμε, μήκους περίπου 10 πόντων, κατά προτίμηση όχι πολύ χνουδωτό, φτιάχνουμε μια μικρή θηλιά που χωρά άνετα στη βελόνα μας και την αφήνουμε στην άκρη για την ώρα...
Βάζουμε λοιπόν τους πόντους που επιθυμούμε. Φροντίζουμε να είναι λίγο χαλαροί.Φέρνουμε την πλευρά του πλεκτού με την συνέχεια του νήματος προς το κουβάρι, στο δεξί μας χέρι.
Στρώνουμε τους πόντους, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην μας στρίψουν-γυρίσουν οι πόντοι!!! Σκεφτείτε ότι το πλεκτό θα μεγαλώνει σαν σωλήνας και δεν θέλετε να γυρίσουν οι πόντοι σας γιατί δεν θα είναι πια σωλήνας...!!! Πρέπει λοιπόν όλοι να κοιτούν προς την ίδια πλευρά πριν ενώσετε για πρώτη φορά τις δύο άκρες!!! 
Επειδή συνήθως η περίμετρος του πλεκτού, ιδίως στην φάση αυτή που δεν έχει ελαστικότητα, είναι μικρότερη του μήκους ανοίγματος ανάμεσα στις δύο βελόνες, συνηθίζω να τραβάω με προσοχή το "καλώδιο" ανάμεσα σε δύο πόντους, λίγο μετά τη βάση της δεξιάς μου βελόνας, ώστε να δημιουργηθεί έτσι μια "θηλιά" η οποία θα κοντύνει το μήκος ανοίγματος. Τη θηλιά αυτή ανανεώνουμε, κάθε φορά που χρειάζεται.
Ελέγχουμε ξανά τη φορά των πόντων!
Κρατώντας στο δεξί μας χέρι τόσο το νήμα από το κουβάρι, όσο και την άκρη που περίσσεψε από τους πόντους, μαζί, πλέκουμε τον πρώτο πόντο φροντίζοντας να σφίξουμε τα νήματα ώστε να έρθουν κοντά οι δύο άκρες και να μην υπάρξει κενό.
Περνάμε την θηλιά, που φτιάξαμε προηγουμένως, στην δεξιά βελόνα,, σαν σημάδι που θα μας δείχνει πότε αλλάζουμε βελόνα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν μικρό κρίκο. Το σημάδι αυτό, κάθε φορά που το συναντάμε στην αριστερή βελόνα, το μεταφέρουμε στην δεξιά.
Συνεχίζουμε να πλέκουμε, όχι τόσο σφιχτά πια, με τα δύο νήματα, για 5-6 πόντους ακόμη και μετά κόβουμε το κοντό κομμάτι για να μην φαίνεται, συνεχίζοντας κανονικά με το ένα νήμα.
Αυτά για πρώτη φορά... Περιμένω όοοολες σας τις απορίες! 
Ελπίζω να βοήθησα! Αν πάλι όχι, εδώ είμαι να το πλέξω εγώ για εσάς!!! 


9 σχόλια:

Μοντέρνα Σταχτοπούτα είπε...

Πρώτη φορά βλέπω τέτοιες βελόνες!!
Ναι εγω είμαι άσχετη δεν λέω...αλλά η μαμά μου ξέρει και δεν την είχα δει ποτέ να πλέκει με τέτοιες βελόνες! Θα την πάρω τηλ να τις ανοίξω και άλλους ορίζοντες μάλλον!
Ή καλύτερα θα τις πάρω να της τις κάνω δώρο. Έχουν και νούμερα;

Christiana ✾ Χριστιάνα είπε...

@ Μοντέρνα Σταχτοπούτα,
Όσο ζούμε μαθαίνουμε, καλή μου! Κι εγώ, μη νομίζεις, τα τελευταία χρόνια τις ανακάλυψα... Τα νούμερά τους είναι ίδια με των ίσιων... Στο internet έχω δει και διαφορετικά μήκη καλωδίου, εδώ προς το παρόν βρίσκω μόνο του μέτρου, ακόμη και σε πολύ εξειδικευμένα και ενημερωμένα καταστήματα στην Ευαγγελιστρίας,π.χ.
Όταν ετοιμάσω και την επόμενη ανάρτηση, μπορείς ελεύθερα να χρησιμοποιήσεις όποια θέλεις για το σύνδεσμο που έλεγες...
Και ό,τι άλλο θες, εδώ είμαι!
Καλό σου βράδυ!

Margo είπε...

Εγώ θέλω από καιρό να πλέξω παντοφλάκια τα λεγόμενa slippers με βελόνες. Φαντάζομαι πως με τη στρογγυλή βελόνα είναι πιο εύκολο.
Μου φαίνεται λίγο βουνό και αν δεν ξεκινήσω βουνό θα μείνει:)

Χρήσιμες πολύ οι οδηγίες τις φυλάω σε αρχείο.. ευχαριστώ Χριστιάνα μου

lourdi lourdaki είπε...

Καλημερα!!φιλη μου!!!σε ευχαριστω!!
και σου λεω ναι ειναι απο ξυλο, υφασμα, και κολλα!

Μοντέρνα Σταχτοπούτα είπε...

Αχ ευχαριστώ πολύ Χριστιάνα μου!
Θα την χρησιμοποιήσω σην ανάρτηση μου για τα snood!
Να είσαι καλά! Φιλιά

Μοντέρνα Σταχτοπούτα είπε...

Έβαλα μόλις τώρα αναφορά στο μπλογκ σου, στην ανάρτηση μου για τα snood!
Και πάλι ευχαριστώ!!

Christiana ✾ Χριστιάνα είπε...

@ Margo,
Δεν ξέρω το συγκεκριμένο σχέδιο που έχεις για τις παντόφλες, αλλά αν μοιάζει με "κάλτσα-παντόφλα" θα σε βολέψουν οι στρογγυλές. Μην το φοβάσαι... ακούγεται πιο πολύπλοκο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα!
Καλά το είπες : Αν δεν ξεκινήσεις, βουνό θα μείνει...
Φιλώ σε!

Christiana ✾ Χριστιάνα είπε...

@ lourdi,
Να ’σαι καλά, εγώ σ’ευχαριστώ για τη βόλτα σου!
Σε φιλώ!

Christiana ✾ Χριστιάνα είπε...

@ Μοντέρνα Σταχτοπούτα,
Μα τί λες; Εγώ σ’ευχαριστώ για την αναφορά!!!
Θα ακολουθήσει σύντομα (είναι επί του πιεστηρίου, χα) και μέρος β’ με οδηγίες για τα συγκεκριμένα κασκόλ των αναρτήσεών μου. Μπορείς να τη βάλεις και αυτή ;-)